top of page
bitmagazine.jpg

FAQ

Omdat osteopathie een complexe behandelingswijze is, zijn er vaak vele vragen over. Een aantal zijn hieronder toegelicht. Heb je andere vragen?

Schroom niet en stuur mij een berichtje.

bitmagazine2.jpg

Voor welke paarden biedt osteopathie een uitkomst?

In principe komt ieder paard in aanmerking voor een behandeling. Wel houden we rekening met bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld met de leeftijd of als het paard drachtig is. Het is daarom erg belangrijk voor jou als eigenaar om mij als behandelaar te voorzien van alle relevante informatie over het paard. Zo kan ik een goede inschatting maken wat ik wel en niet kan doen.

Werkt osteopathie ook preventief?

Absoluut werkt osteopathie ook preventief! Ik zou ook ten zeerste aanraden om je paard regelmatig te laten behandelen en niet te wachten totdat de compensaties zich opstapelen. Enerzijds is dit dan heel vervelend voor je paard, dat daar echt pijn van kan ervaren, anderzijds liggen "echte" blessures dan ook op de loer. 

Doordat osteopathie werkt vanuit drie systemen (craniosacraal, visceraal en parietaal), met wisselwerking onderling, werkt osteopathie door het hele lichaam. Niet alleen de botten en wervels dus. Hierdoor streeft een osteopaat naar "homeostase"(evenwicht in het lichaam).

 

wisselwerkingsystemen.jpg

Kan ik osteopathie ook combineren met andere behandelingswijzen?

voorbeeld-vetkin-tape.jpg

Osteopathie kan zeker gecombineerd worden met andere geneeswijzen. Wel is het belangrijk alle behandelaars op de hoogte te stellen van elkaars rol rondom jouw paard. Zo kan iedereen daar op inspelen en kunnen we voorkomen dat we het paard te zwaar belasten en doen we geen dubbel werk

In het geval van bijvoorbeeld massage werkt dit vaak erg goed samen met osteopathie. Echter wel in de juiste volgorde; de osteopaat probeert de overprikkeling vanuit het neurologische systeem eerst omlaag te brengen (waardoor spierproblematiek ook vermindert) en daarna kan een masseur veel beter zijn of haar werk doen

Weet je niet zeker welke volgorde je bij welke therapeut moet aanhouden? Vraag dit vooraf eventjes na!

Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut, een chiropractor en een osteopaat?

Alle drie de beroepen maken gebruik van mobilisatie- en manipulatietechnieken om beweeglijkheid terug te krijgen, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Een fysiotherapeut richt zich meer op de spierfunctie, waar een chiropractor zich meer op de beweeglijkheid van de wervelkolom richt.

 

Een osteopaat kijkt naar de functionele anatomische en fysiologische relaties in het lichaam; hoe is deze opgebouwd en hoe beïnvloeden de functies elkaar.  Een osteopaat kijkt dus breder (waar ligt de eigenlijke oorzaak van de klachten).

chrissy osteo_edited.jpg

Wanneer bel ik de dierenarts en wanneer de osteopaat?

portet chrisdaam 2_edited.jpg

In het geval van acute pijn of een levensbedreigende situatie adviseer ik met klem om eerst een dierenarts te bellen. Ook in het geval van een kreupelheid waarvan de oorzaak onbekend is (met name als er ook zwelling in het gebied is), is het verstandig om eerst diagnostiek door een erkend dierenarts te laten plaatsvinden. 

Voor mij werkt het immers ook prettiger als ik weet wat ik wel en niet kan doen. Mocht je twijfelen, stuur mij gerust een bericht en dan denk ik met je mee. 

 

Hoe herken ik een goede osteopaat?

Helaas is het beroep als (paarden)osteopaat niet beschermd. Dit houdt in dat in principe iedereen zich osteopaat voor paarden mag noemen, in tegenstelling tot fysiotherapeuten of chiropractors. 

Het is dus belangrijk dat jij als klant goed nazoekt of jouw behandelaar wel een erkende opleiding (en dus geen cursus!) heeft gevolgd en ook afgemaakt heeft.

Ik ben opgeleid aan het Vluggen Instituut in Duitsland.  Dit is een internationaal erkend instituut voor Equine osteopathie dat wereldwijd goed staat aangeschreven. De opleiding zal ik in juni 2024 afronden en daarna voor het examen van het IREO (onafhankelijk register equine osteopathy) doen. Als ik dit examen afgerond heb, zal ik achter mijn naam de titel EDO (equine diplomate osteopath) dragen.

osteopathaat-paard_edited.png

Een vraag of interesse? Neem direct contact op met Chrissy.

Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en ik neem contact met je op.

Simon Vestdijk Erf 18

3315 CR Dordrecht

06 - 48 511 308

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Je bericht is verstuurd

bottom of page